Yhteystiedot

Koskipa asia orkesteriin liittymistä, tilauskeikkaa tai mitä tahansa muuta, toimihenkilömme auttavat mielellään!

puheenjohtaja@polyteknikkojenorkesteri.fi
keikat@polyteknikkojenorkesteri.fi
tiedottaja@polyteknikkojenorkesteri.fi

Polyteknikkojen Orkesteri ry
PL 69
02151 Espoo
Finland

Laskutustiedot

Laskut pyydetään lähettämään joko verkkolaskuna tai sähköpostilla. Käytä laskun viitteenä esimerkiksi tapahtuman tai projektin nimeä.

Polyteknikkojen Orkesteri ry
Y-tunnus 2005712-7

Verkkolaskut

Verkkolaskuosoite: 003720057127
Operaattoritunnus: 003721291126 (Maventa)

Sähköposti

taloudenhoitaja@polyteknikkojenorkesteri.fi

Medialle

Tähän osioon on koottu ohjeita ja materiaaleja medialle ja orkesterin markkinointiin.

Kirjoitusasu ja logo

Jokaisen sanan alkukirjain kirjoitetaan isolla. Myös PO lyhennettä voidaan käyttää, kun nimi on mainittu aiemmin kokonaisuudessaan.

Polyteknikkojen Orkesteri
Polyteknikernas Orkester
The Polytech Orchestra

Orkesterin esittely

Polyteknikkojen Orkesteri eli PO on Suomen vanhin akateeminen sinfoniaorkesteri. Teknillisen Korkeakoulun opiskelijat eli teekkarit perustivat orkesterin vuonna 1922. Vuosien saatossa toiminta on siirtynyt Helsingin keskustasta Otaniemeen, Teknillinen Korkeakoulu on muuttunut Aalto-yliopistoksi ja PO kasvanut pienestä salonkiorkesterista yhdeksi Suomen suurimmista sinfoniaorkestereista. Alkujaan teekkareiden opiskelijaorkesteri on nykyään varsin poikkitieteellinen ja -ikäinen: soittajista noin puolet ovat jo valmistuneita tai muualla opiskelevia. Orkesterissa on aktiivisia jäseniä noin 100 – tosin viime kevään 100-vuotisjuhlakonsertissa soittajia oli mukana neljännes enemmän!

Orkesteri soittaa ohjemistoltaan monipuolisia sinfoniakonsertteja pääkaupunkiseudulla ja järjestää vuosittain kiertueen kotimaassa. Toisinaan konserttikiertue suuntautuu ulkomaille, ja orkesteri on konsertoinut muun muassa Saksassa, Unkarissa, Tšekissä, Baltian maissa ja Skotlannissa. Orkesterin jo 1920-luvulta juontuviin perinteisiin kuuluu vappupäivän Waputin-konserttitanssiaiset. Vappukonsertissa on vuosittain vaihtuva teema, joka näkyy sekä humoristisissa musiikkiesityksissä että Waputtimen pääsylipussa, joka on samalla orkesterin teekkariperinteitä kunnioittava vappulehti – lajissaan vanhin edelleen ilmestyvä.

PO:n konserttien solisteina kuullaan niin suomalaisia eturivin taiteilijoita kuin orkesterin omia lahjakkaita muusikoita. Orkesterin 100-vuotisjuhlakonsertissa huhtikuussa 2022 solistina loisti kansainväliseen pianistikärkeen kuuluva vuoden 2017 Maj Lind -pianokilpailun voittaja Mackenzie Melemed. PO toimii tiiviissä yhteistyössä Retuperän WBK:n ja muiden Aalto-yliopiston musiikkiyhteisöjen kanssa. Myös kuoroyhteistyö on osa PO:n toimintaa. Orkesterin 100-vuotisjuhlakaudella päästään nauttimaan yhteistyöstä Polyteknikkojen Kuoron kanssa Jean Sibeliuksen Kullervon merkeissä. Orkesteri esiintyy aktiivisesti myös erilaisissa teema- ja tilauskonserteissa. Kamarimusiikki on tärkeä osa orkesterin toimintaa. Orkesterin piirissä toimii esimerkiksi useita jousikvartetteja, puhallinkvintetti, vaskiyhtyeitä sekä kamariorkesteri ja salonkiorkesteri.

Perustamisestaan lähtien PO on edistänyt ja ylläpitänyt opiskelijoiden musiikkikulttuuria. Orkesterin tärkeänä tavoitteena on tarjota yleisölle ja soittajille laadukkaita musiikkielämyksiä. Orkesterin taiteellinen taso onkin pitkäjänteisen toiminnan ja taitavien kapellimestarien ansiosta pysynyt korkealla. PO:n ohjelmistossa on ollut useita kantaesityksiä, viimeismpänä Stefan Stanciun konsertto panhuilulle ja orkesterille vuonna 2017. Polyteknikkojen Orkesterin vakituisina johtajina ovat vuosien varrella toimineet monet myöhemmin kuuluisuutta niittäneet kapellimestarit, kuten Jorma Panula, Atso Almila, Sakari Oramo, Eva Ollikainen, Dima Slobodeniouk ja Eero Lehtimäki. Keväästä 2018 alkaen orkesterin kapellimestarina on toiminut James S. Kahane.

Valokuvia orkesterista

Alla on valokuvia orkesterista. Mainitsethan kuvaajan nimen käyttäessäsi kuvia.

Kapellimestari

Ranskalaissyntyinen James Kahane (s. 1995) on nuoresta iästään huolimatta johtanut useita eturivin orkestereita kuten Radion sinfoniaorkesteria ja Helsingin kaupunginorkesteria sekä sveitsiläisiä Lucerne Festival Strings -orkesteria ja Gstaad Festival Orchestraa. Vuosina 2017–2018 hän toimi Helsingin kaupunginorkesterin apulaiskapellimestarina pääkapellimestari Susanna Mälkin rinnalla. Polyteknikkojen Orkesterin kapellimestariksi Kahane valittiin keväällä 2018. Lisäksi hän toimii Helsingin Kamariorkesterin ylikapellimestarina. Muihin Kahanen johtamiin orkestereihin kuuluvat muun muassa Francophonie Orchestra, Glasperlenspiel Sinfonietta, Pori Sinfonietta, Joensuun kaupunginorkesteri, Järvi-akatemian sinfoniaorkesteri sekä Liettuan valtion sinfoniaorkesteri.

Kahane on useana vuonna kutsuttu Bernard Haitinkin orkesterinjohdon mestarikurssille Luzerniin yli 360 hakijan joukosta ja vuonna 2017 Deutsche Dirigentenpreis -kapellimestarikilpailuun. Vuonna 2017 Kahane oli nuorin kapellimestari, joka valittiin Sveitsin Gstaadin Menuhin-festivaalille, jossa hänet pyydettiin johtamaan myös virallinen festivaalikonsertti. Vuonna 2018 Kahane pyydettiin kapellimestariksi Baltian Akatemioiden orkesterin (BAO) ensikiertueelle Berliinin konserttiin. Kesällä 2019 hänet kutsuttiin stipendiaattina Atlantic Music Festivalille Yhdysvaltoihin. Keväällä 2020 Kahane kutsuttiin apulaiskapellimestariksi Hannu Linnun vieraillessa johtamassa Orchestre de Parisia.

Kahanea on kuvailtu eläväiseksi kapellimestariksi, josta välittyy aito intohimo musiikkiin. Hänen musiikillisesta monipuolisuudestaan kertovat kutsut johtamaan niin NYKY Ensemblea kuin Sibelius-Akatemian barokkiorkesteriakin. Vuodesta 2016 lähtien Kahane on johtanut myös monitieteistä Far(away) Ensemblea, jonka kanssa hän on levyttänyt musiikkia lyhytelokuviin, joista toinen, Le Temps Prend Feu, valittiin esitettäväksi Cannes’n, Sarajevon, Cefalùn ja Guiarin elokuvafestivaaleilla.

Kahane opiskelee Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Sakari Oramon opissa. Kahane on saanut opetusta orkesterinjohtoon useilta tunnetuilta kapellimestareilta, joista mainittakoon Hannu Lintu, Paavo Järvi, David Zinman, Matthias Pintscher, Sir Roger Norrington, John Storgårds, Mikko Franck, Leif Segerstam ja Jorma Panula. Myös useat Kahanen opettajista ovat aikanaan johtaneet Polyteknikkojen Orkesteria.

Valokuvia Jamesista löytyy täältä.