Orkesteri

Polyteknikkojen Orkesteri

Polyteknikkojen Orkesteri, PO, on Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan yhteydessä toimiva täysimittainen sinfoniaorkesteri, joka on perustettu vuonna 1922. Soittajat ovat pääasiassa Aalto-yliopiston opiskelijoita, mutta mukana on myös muiden akateemisten oppilaitosten opiskelijoita sekä muita musiikin harrastajia. Tällä hetkellä orkesterissa on aktiivisia jäseniä noin 100. Perustamisestaan lähtien PO on vanhimpana suomalaisena akateemisena opiskelijaorkesterina edistänyt ja ylläpitänyt opiskelijoiden musiikkikulttuuria.

PO:n vuosittaiseen konserttiohjelmaan kuuluvat syys- ja kevätkonsertit pääkaupunkiseudulla sekä eri puolille Suomea suuntautuva kevätkiertue. Orkesteri on konsertoinut myös ulkomailla: mm. Saksassa, Unkarissa, Tšekissä, Liettuassa, Latviassa, Ruotsissa, Virossa sekä viimeisimpänä Skotlannissa. Vappuisin PO on jo 1920-luvulta alkaen järjestänyt perinteiset Waputin-konserttitanssiaiset. Konsertissa on vuosittain vaihtuva teema, joka näkyy sekä humoristisissa musiikkiesityksissä että Waputtimen pääsylipussa, jota voidaan pitää Suomen vanhimpana edelleen ilmestyvänä wappulehtenä.

Konserttien solisteina kuullaan niin nuoria suomalaisia eturivin taiteilijoita – viimeisimpinä viulisti Siljamari Heikinheimo vuonna 2016 – kuin orkesterin omia lahjakkaita muusikoita. PO tekee myös yhteistyötä muiden Aalto-yliopiston musiikkiyhteisöjen kanssa. Orkesteri esiintyy aktiivisesti myös erilaisissa teema- ja tilauskonserteissa sekä hyväntekeväisyyskonserteissa yhteistyössä Espoon seurakuntien kanssa. Kamarimusiikki on tärkeä osa orkesterin toimintaa. Orkesterin piirissä toimii esimerkiksi useita jousikvartetteja, puhallinkvintetti, vaskikokoonpanoja sekä salonkiorkesteri. Tilauskeikkojen lisäksi pienyhtyeet luovat tunnelmaa ja tahdittavat tanssia myös orkesterin omissa perinteisissä konserttikaronkoissa.

Orkesterin johtavana tavoitteena on tarjota yleisölle ja soittajille klassisen musiikin elämyksiä. Orkesterin taiteellinen taso onkin pitkäjänteisen toiminnan ja taitavien kapellimestarien ansiosta pysynyt korkealla. PO:n ohjelmassa on ollut useita kantaesityksiä, esimerkiksi Leif Segerstamin sinfonian nro 86 kantaesitys vuonna 2004. Polyteknikkojen Orkesteria ovat vuosien kuluessa johtaneet monet myöhemmin kuuluisuutta niittäneet kapellimestarit, kuten Jorma Panula, Atso Almila, Sakari Oramo ja Eva Ollikainen. Keväästä 2018 alkaen orkesteria on johtanut James Kahane.

Kiinnostuitko?

Faktoja

Perustettu vuonna
1922
Soittajia noin
100
Vuosittaisia konsertteja
~7
Vuosittaisia kiertueita
1

PO:n aakkoset

Eräs suomalainen nuori lahjakas lyömäsoittaja-avustaja löi Turussa lautasia kriittisen hetken liian myöhään (vinkki: kuuntele Mahlerin IV sinfonian finaali).

Arttu mokaa

Pentti, kapellimestari 1964-66.

Antila

Ansiomerkki myönnetään ansioituneelle PO:laiselle erityisen ansiomerkkiohjesäännön mukaisesti. Niin kuin kaikki muutkin perinteet, myös ansiomerkkiperinne unohtui välillä. Nykyisiä ansiomerkkejä on jaettu vuodesta 1990 lähtien, yleensä paritellen ja juhlallisesti.

Ansiomerkki

Sananmuunnos, jolla kunnioitetaan ansioituneita PO:laisia. Tunnistatko: KAS VEKKULI AMOR, LÄMMIN KIIMAN HAJU, O.JUHLAKANKI ja ORKASMI-AARO?

Anagrammi

Tässä ammattilaismuusikko. Heitä on erityisen vaikea saada aloittamaan soittotehtävää.

Ammattilainen

Tässä amatöörimuusikko. Heitä on mahdoton saada lopettamaan soittotehtävää, sillä he toteuttavat sanan alkuperäistä ideaa: amateur, rakastaja.

Amatööri

Liian iso viulu, jonka soitto aiheuttaa vitsinväänteitä.

Alttoviulu

Atso, kapellimestari 1975-79.

Almila

Heikki, kapellimestari 1940-56.

Aaltoila

Erkki, kapellimestari 1958-60.

Aaltonen