Orkesteri

Polyteknikkojen Orkesteri

Polyteknikkojen Orkesteri (PO) on vuonna 1922 perustettu Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan yhteydessä toimiva täysimittainen sinfoniaorkesteri. Soittajat ovat pääasiassa Aalto-yliopiston opiskelijoita tai tekniikan alalta valmistuneita, mutta mukana on myös muiden oppilaitosten opiskelijoita ja musiikin harrastajia. Tällä hetkellä orkesterissa on aktiivisia jäseniä noin 100. PO on Suomen vanhin akateeminen sinfoniaorkesteri.

Orkesteri soittaa ohjemistoltaan monipuolisia sinfoniakonsertteja pääkaupunkiseudulla ja järjestää vuosittain kiertueen kotimaassa. Toisinaan konserttikiertue suuntautuu ulkomaille, ja orkesteri on konsertoinut muun muassa Saksassa, Unkarissa, Tšekissä, Baltian maissa ja Skotlannissa. Orkesterin perinteisiin kuuluu myös jo vuodesta 1924 järjestetty Waputin. Vapunpäivän konserttitanssiaisissa on vuosittain vaihtuva teema, joka näkyy sekä humoristisissa musiikkiesityksissä että pääsylipussa, joka on samalla orkesterin teekkariperinteitä kunnioittava vappulehti – lajissaan vanhin edelleen ilmestyvä. Normaalin toiminnan lisäksi PO esiintyy myös aktiivisesti erilaisissa teema- ja tilauskonserteissa.

Konserttien solisteina kuullaan sekä suomalaisia eturivin taiteilijoita että orkesterin omia lahjakkaita muusikoita. 100-vuotisjuhlakonsertissa huhtikuussa 2022 solistina loisti kansainväliseen pianistikärkeen kuuluva vuoden 2017 Maj Lind -pianokilpailun voittaja Mackenzie Melemed. PO toimii tiiviissä yhteistyössä Retuperän WBK:n ja muiden Aalto-yliopiston musiikkiyhteisöjen kanssa. Myös kuoroyhteistyö on osa PO:n toimintaa, viimeisimpänä orkesterin 100-vuotisjuhlavuoden Sibeliuksen Kullervo Polyteknikkojen Kuoron kanssa.

PO:n tärkeimpänä tavoitteena on tarjota yleisölle ja soittajille laadukkaita musiikkielämyksiä. Orkesterin taiteellinen taso onkin pitkäjänteisen toiminnan ja taitavien kapellimestarien ansiosta pysynyt korkealla. PO:n ohjelmistossa on myös ollut useita kantaesityksiä, viimeisimpinä Stefan Stanciun konsertto panhuilulle ja orkesterille vuonna 2017 ja Lauri Lehtimäen Joulusarja vuonna 2023 sekä Tellervo 2024. Sinfoniaorkesteritoiminnan lisäksi orkesterin piirissä harrastetaan kamarimusiikkia. Orkesterista löytyy esimerkiksi useita jousikvartetteja, puhallinkvintetti, vaskiyhtyeitä sekä kamariorkesteri ja salonkiorkesteri.

Polyteknikkojen Orkesterin vakituisina johtajina ovat vuosien varrella toimineet monet myöhemmin kuuluisuutta niittäneet kapellimestarit, kuten Jorma Panula, Atso Almila, Sakari Oramo, Eva Ollikainen, Dima Slobodeniouk ja Eero Lehtimäki. Joulukonsertista 2024 alkaen orkesterin kapellimestarina toimii Vuokko Lahtinen.

Kiinnostuitko?

Faktoja

Perustettu vuonna
1922
Soittajia noin
100
Vuosittaisia konsertteja
7
Vuosittaisia kiertueita
1

PO:n aakkoset

Eräs suomalainen nuori lahjakas lyömäsoittaja-avustaja löi Turussa lautasia kriittisen hetken liian myöhään (vinkki: kuuntele Mahlerin IV sinfonian finaali).

Arttu mokaa

Pentti, kapellimestari 1964-66.

Antila

Ansiomerkki myönnetään ansioituneelle PO:laiselle erityisen ansiomerkkiohjesäännön mukaisesti. Niin kuin kaikki muutkin perinteet, myös ansiomerkkiperinne unohtui välillä. Nykyisiä ansiomerkkejä on jaettu vuodesta 1990 lähtien, yleensä paritellen ja juhlallisesti.

Ansiomerkki

Sananmuunnos, jolla kunnioitetaan ansioituneita PO:laisia. Tunnistatko: KAS VEKKULI AMOR, LÄMMIN KIIMAN HAJU, O.JUHLAKANKI ja ORKASMI-AARO?

Anagrammi

Tässä ammattilaismuusikko. Heitä on erityisen vaikea saada aloittamaan soittotehtävää.

Ammattilainen

Tässä amatöörimuusikko. Heitä on mahdoton saada lopettamaan soittotehtävää, sillä he toteuttavat sanan alkuperäistä ideaa: amateur, rakastaja.

Amatööri

Liian iso viulu, jonka soitto aiheuttaa vitsinväänteitä.

Alttoviulu

Atso, kapellimestari 1975-79.

Almila

Heikki, kapellimestari 1940-56.

Aaltoila

Erkki, kapellimestari 1958-60.

Aaltonen