Salonkijoulu

Salonkijoulu

Salonkijoulu on Polyteknikkojen Salonkiorkesterin joululevy, joka julkaistiin ma 18.12.2017.

Teokset

 1. Tonttuparaati
 2. Adeste fideles
 3. Varpunen jouluaamuna
 4. Oi ruusu Iisain juuren
 5. Ding Dong Merrily on High
 6. God Rest Ye Merry, Gentlemen
 7. Away in a Manger
 8. Joulupukki
 9. Sylvian joululaulu
 10. Heinillä härkien kaukalon
 11. Oi jouluyö
 12. Joulupuu on rakennettu

Levyn tarina

Joululevyn tarina alkoi vuonna 2011 eräistä pikkujouluista. Polyteknikkojen Salonkiorkesteria pyydettiin tilaisuuteen soittamaan joululauluja, mutta meillä ei ollut ohjelmistossamme yhtäkään. Tämä tarkoitti, että jokainen keikalla kuultu kappale tulisi olemaan uusi sovitus. Suuresta työmäärästä huolimatta otimme haasteen innolla vastaan, koska ajattelimme, että sovituksille olisi ehkä käyttöä jatkossakin.

Iloksemme huomasimme, että salonkiorkesteri kokoonpanona sopi joululauluihin erinomaisesti. Sen intiimi ja lämmin sointi toi mieleen yhtyeen, jonka voi kuvitella tuvan nurkkaan jouluateriaa nauttiessa. Joululaulujen soittaminen instrumentaalisina tuntui perinteiseltä, mutta silti jotenkin erilaiselta. Jo tuolloin oivalsimme, ettei joululaulujen sanoman tulkitsemiseen tarvittukaan sanoja – musiikki puhui puolestaaan.

Seuraava merkittävä tapahtuma oli 20.12.2014 Otakappelissa järjestetty Salonkijoulu-konsertti, jonka mukaan nyt julkaistava levykin on nimetty. Kyseessä oli ensimmäinen salonkiorkesterin oma konsertti, ja siellä soitettiin joululauluja kokonaisen konsertin verran. Musiikin lisäksi konsertissa käyneet saattavat muistaa soitinpiparit, joita innokkaat soittajat olivat leiponeet väliajalla myytäviksi.

Vuosien varrella joululaulusovituksia kertyi lisää. Aiemmin tehdyt sovitukset olivat melko perinteisiä (esim. Sylvian joululaulu ja Varpunen jouluaamuna), mutta myöhemmin syntyi myös kokeilevampia teoksia, joissa oli vaikutteita minimalismista ja kansanmusiikista (esim. Adeste fideles, Joulupuu on rakennettu, Oi ruusu Iisain juuren ja Heinillä härkien kaukalon). Huomasimme, että uusia ja vanhoja sovituksia yhdistelemällä syntyisi eheä kokonaisuus jopa levyä varten. Oiva tilaisuus joululevyn tekemiseen tarjoutui Polyteknikkojen Orkesterin juhlavuonna 2017, jolloin levyllä voitiin samalla juhlistaa PO:n 95-vuotista taivalta. Marraskuussa 2017, ahkerien harjoitussessioiden jälkeen, 18 innokasta muusikkoa asteli Musiikkitalon studioon, ja Salonkijoulun ensisävelet soivat. Tunnelma kahtena äänityspäivänä oli odottavan jännittynyt ja iloinen – sekä tietysti jouluinen. Levyn kanteen on ikuistettu kaikille PO:laisille tuttu soitin: Pasila-kerhotilan vanha piano, johon on salonkihengen mukaisesti kiinnitetty kaksi kynttilää. Tuon autenttisen salonkiorkesterin harjoituspianon sävyä saa levyllä kunnian jäljitellä Sibelius-Akatemian flyygeli. Levyn myötä Salonkijoulun tarina jatkuu – tuokoon se jouluiloa jokaiseen salonkiin!

Tekijät

Viulu Maija Tiitu (raidat 1–12) Valtteri Virtanen (1–12) Tuuli Kneckt (4–7, 9, 11, 12) Kiira Piiroinen (4–7, 9, 11, 12) Emma Varjo (1–3, 8, 10) Eveliina Klemola (1, 8, 10) Riikka Lehto (2, 3)
Sello Sannamari Pilpola (1–6, 8, 10–12) Väinö Valli (4–7, 9, 11, 12) Tuomas Järvensivu (1–3, 8, 10)
Kontrabasso Tanja Kneckt (1–5, 8–10) Johannes Klein (6, 7, 11, 12)
Huilu Heini Nieminen (1–3, 6–11) Henni Turunen (4, 5, 11, 12)
Klarinetti Veli Peltola (1, 4–6, 8, 9, 11) Johannes Saarinen (4, 7, 10–12) Hanna Mustaniemi (2, 3)
Piano Lauri Lehtimäki (1–12)
Soitinnus Maija Tiitu (3–5, 7, 9, 11, 12) Veli Peltola (1, 2, 8) Lauri Lehtimäki (6, 10)
Levyn kansi Iida Juurinen
Äänitys ja miksaus Markus Kärki
Masterointi Studio57 / Masi Isohanni
Tuottaja Polyteknikkojen Orkesteri ry
Joululevytoimikunta Lauri Lehtimäki, Veli Peltola, Maija Tiitu, Johanna Rantanen, Heini Nieminen, Henni Turunen, Iida Juurinen, Sannamari Pilpola, Johannes Saarinen
Kiitokset Maren Nielsen, Eero Lehtimäki, Kaija Lehtimäki

Äänitetty Sibelius-Akatemian studiossa marraskuussa 2017