PO:n aakkoset
Aakkoset ilmestyivät oletettavasti ensimmäisen kerran vuonna 1997 julkaistuun PO:n 75-vuotishistoriikkiin. Tältä sivulta löydät 100-vuotishistoriikissa julkaistun päivitetyn version.
A
AALTOILA
Heikki, kapellimestari 1939–1956.
AALTONEN
Erkki, kapellimestari 1958–1960.
AAPELI RIIHIVAARA
Kauppamatkustaja Aapeli Riihivaaran haamu, butiksresande Abel Riafarans spöke. Waputtimen päätoimittaja, Laulikki Äpyn naapurin kaiman kyty, Jubileum Julkun kummisetä.
ALMILA
Atso, kapellimestari 1975–1979. Sovitti PO:n 100-vuotisjuhlan kunniaksi lisää suosittuja ylioppilassitsilauluja Sitsilaulusikermäksi.
ALTTOVIULU
Liian iso viulu, jonka soitto aiheuttaa vitsinväänteitä ja optisen harhan, jonka vuoksi alttoviulistin pää näyttää luonnottoman pieneltä. Palaa pidempään kuin viulu.
AMATÖÖRI
Tässä amatöörimuusikko. Heitä on mahdoton saada lopettamaan soittotehtävää, sillä he toteuttavat sanan alkuperäistä ideaa: amateur, rakastaja.
AMMATTILAINEN
Tässä ammattilaismuusikko. Heitä on erityisen vaikea saada aloittamaan soittotehtävää.
ANAGRAMMI
Sananmuunnos, jolla kunnioitetaan ansioituneita PO:laisia. Tunnistatko: SILLINAAMANORPPA, LILI TUHMAREIKÄ, MUU ASTMAKALLO ja TUIJA TAIMI?
ANSIOMERKKI
Ansiomerkki myönnetään ansioituneelle PO:laiselle erityisen ansiomerkkiohjesäännön mukaisesti. Niin kuin perinteille usein käy, myös ansiomerkkiperinne unohtui välillä. Nykyisiä ansiomerkkejä on jaettu vuodesta 1989 lähtien, yleensä paritellen ja juhlallisesti.
ANTILA
Pentti, kapellimestari 1964–1966.
AQUA VERA
Juomalaulu vedestä. Eräänä vuonna kiertue sattui palmusunnuntaille, jonka kunniaksi järjestettiin suklaamunajahti. Kyseinen tapahtuma innoitti kirjoittamaan muutoinkin pitkään lauluun pari säkeistöä lisää.
ASEMAPÄÄLLIKKÖ
PO:n isännän virkanimike vuodesta 1992. Asemapäällikön tehtäviin kuuluu mm. pitää huolta PO:n kerhotilasta Pasilasta ja huolehtia soittajien virityksestä sekä nuottiöljyn saatavuudesta.
AVUSTUS
Alkuaikoina anottiin vuosittain korkeakoululta avustusta käyrätorven oikaisuun ja bassoviulun virittämiseen. Nykyään avustuksia haetaan jos jonkinlaisesta säätiöstä, vaihtelevalla menestyksellä. Onneksi Espoon kaupungin ja AYY:n toiminta-avustuksiin voi aina luottaa.
AYY
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta. PO on AYY:n yhteydessä toimiva yhdistys. Suurin osa PO:laisista on tämän hieman vaikeasti määriteltävissä olevan oikeushenkilön jäseniä tai alumneja. AYY osaltaan mahdollistaa orkesterin toiminnan tarjoamalla erilaisia tiloja sen tarpeisiin.
B
BENEDICTINER
Munkkilikööristä riimitetty kaanon, jonka jokainen PO:lainen osaa laulaa ja johon vuosien saatossa kertyy silloin tällöin lisää säkeistöjä.
BUSSIMATKA
Matka tai kiertue, joka tehdään linja-autolla. Huonoina vuosina PO:n konserttimatka on tehty junan sijasta bussilla. Vuodesta 1990 lähtien on ollut pelkästään huonoja vuosia, poikkeuksena 100-vuotisjuhlakiertue Lappiin. Pisin bussilla tehty konserttimatka oli kestoltaan 13 päivää ja suuntautui Tšekkiin sekä Unkariin. Linja-autossa on tunnelmaa, joskus myös bussikaronkka.
C
C2H5OH
Eero Koskimiehen sävellys: “Jos kaikki Suomen järvet…”. Tunnetaan myös nimillä Viinamarssi, Raittiusmarssi, Vesistönsuojelumarssi ja V-tyylinmarssi. Saksalainen konserttiarvostelija tunnisti kappaleen Viiniläiseksi Ohukkaaksi.
CD
Compact disc. Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin jonkin aikaa yleinen äänitallenteen muoto. Myös PO:n tuottamaa ääntä on tallennettu usealle tällaiselle.
D
DIPLOMI-INSINÖÖRI
Monen lupaavan soittajan ura katkeaa ennenaikaiseen valmistumiseen.
DIPOLI
Arkkitehti Pietilän piirtämä monikulmio, josta on vaikea löytää selvänä ulos. PO piti harjoituksensa Dipolissa vuosina 1966–1993 ja selvisi ulos vasta silloin.
E
EKSKURSIO
PO:n konserttimatkoilla tutustutaan teollisuuteen ja liike-elämään ekskursioiden avulla. Isännille tehdään hyviä kysymyksiä kuten “Koska syödään?” tai “Kuinka korkea on savupiippunne?”. Ekskursioiden päätteeksi yleensä myös lauletaan. Onneksi soittajamme osaavat laulaa paremmin kuin laulajat soittaa.
EQUUS
Maailmankaikkeuden vaikein juomalaulu. Myös Eric Whitacren säveltämä kappale, jonka PO esitti kevätkaudella 2017.
ESIINTYMISASU
Esiintyessä tarvitaan asu, koska asutta esiintyminen tulkitaan nakuiluksi. Konserteissa PO esiintyy frakissa ja iltapuvussa. Radikaalivuosina 1970-luvulla esiinnyttiin vaikka farkkurotsissa. Kaukaa viisaat hankkivat vain PO:n esiintymisille (ja karonkoille) pyhitetyn esiintymisasun.
ESPOO
Läheisen satamakaupungin viereinen maaseutupitäjä. PO oli pitkään Espoon ainoa, mutta kunnanisien keskuudessa väheksytty sinfoniaorkesteri.
F
FILHARMONINEN VIIVE
Aika, joka soittajilta kuluu kapellimestarin lähettämien tahtimerkkien sisäistämiseen. Vaihtelee sektioittain, ja on usein kääntäen verrannollinen harjoitteluun käytettyyn aikaan.
FIRENZELÄINEN
Julius Fučíkin loistava sävellys, jonka PO on soittanut useammin kuin minkään muun teoksen. Aluksi sillä aloitettiin, nyt sillä lopetetaan – aina. Perimätieto kertoo Firenzeläisestä mm. seuraavaa:
jouset ovat soittaneet Firenzeläisessä “lonkkasoolon” eli nostaneet takajalkaa tietyissä pasuunakohdissa,
introssa ammuttiin haulikolla, kunnes Polin katonkorjaaja hermostui,
eräät nuoren polven kapellimestarit yrittivät pitkään oikoa mielestään liian pitkää teosta – ei onnistunut.
FIRENZETYS
Kapellimestarille suoritettava jäynä, jossa sinfonian viimeisen osan kaksi ensimmäistä tahtia korvataan Firenzeläisen kahdella ensimmäisellä tahdilla. Toimii erityisen hyvin Dvořákin 8. sinfoniassa, jonka finaali alkaa trumpettifanfaarilla. Toteutettu ensimmäisen kerran kapellimestari Komulaisen johtaessa viimeistä konserttiaan PO:ssa.
FLASHMOB
Kiertueella toteutettu vierailu paikalliseen kauppakeskukseen, tarkoituksena houkutella yleisöä illan konserttiin. Teoriassa ostoksilla olevan väen sekaan soluttautuneet soittajat alkavat yhtäkkiä soittaa Firenzeläistä marssia. Käytännössä 80 soitintaan kantavan soittajan saapuminen herättää sen verran huomiota, että yllätysmomentti jää huomattavasti pienemmäksi. Toteutettu ainakin Lempäälän Ideaparkissa ja Kotkan Pasaatissa.
FRAKKI
Ryyppyhaalari, oma tai vuokrattu. Kapellimestarilla sen takapuoli on edustava puoli. Pakollinen soittovaruste, jossa useimmat PO:n miehet esiintyvät. Sitä tarvitseva voi vuokrata frakkinsa vuokraliikkeestä rahalla tai PK:lta kossulla. PO-esiintymisille pyhitetty asu tuntee myös nimen rymyfrakki. Sen taskuun voi huoletta laittaa tölkin tai kesken jääneen purilaisen.
FUSCATO BRILLIANTE
Kapellimestari Slobodenioukin harjoituksissa lanseeraama metodi konserttikappaleiden erityisen kihariin kohtiin, joissa torvet joka tapauksessa peittävät alleen ykkösviulujen ikuisen lumen ja jään maassa kulkevat tikutukset, joten tärkeintä on antaa yleisölle vaikutelma, että jok’ikinen nuotti osuu juuri kohdilleen.
G
GAMES WITH JAMES
Kapellimestari James Kahanen pitkien kiertuematkojen ratoksi kehittämä visailuohjelma, joka sai alkunsa 100-vuotisjuhlakiertueella Lapissa. Tunnelma tiivistyi karonkkoihinkin sopivaan kaanon-muotoiseen lauluun.
GLORIA
In excelsis PO.
H
HAITARI
Tassun saunavaruste.
HARJOITUKSET
Toistuva tilaisuus, jonka ideana on nähdä kavereita, kertoa vitsejä ja soittaa kappaleita, joita aiotaan esittää. Alkuvuosina poissaolosta ja myöhästymisestä vedettiin sakkoa. Sitten myöhästymistä ryhdyttiin ehkäisemään siirtämällä harjoitusten alkua vaivihkaa aikaisemmaksi. Silloin aloitettiin yhdeksältä, nyt kuudelta – maanantaisin. Perimätieto kertoo, että PO soittaa keikalla aina paremmin kuin harjoituksissa, kun taas YS…
HAULIKKO
Kaksipiippuinen juttu. Lyömäsoitin, jolla ammuttiin Vanhan Polin kattoon Firenzeläisen marssin introssa. Käytettiin yleisesti 1950- ja 1960-luvuilla, jolloin se usein päätti Waputtimen, korvasi paukkuhälyttimen, kuuroutti kapellimestarin ja tiputteli Vanhan Polin rappauksia.
HEMMING
Aarre, kapellimestari 1956–1958.
I
IKUISUUSPROJEKTI
Projekti, joka siirtyy perintönä johtokunnalta toiselle. Vanhimpia ja suosituimpia ovat arkiston järjestäminen, kalustokirjanpidon ajan tasalle saattaminen ja harjoitusten aloittaminen ajoissa.
ILTAPUKU
Ryyppykaapu. Yleensä PO:n naisten esiintymisasu, jonka värillisyydestä yleensä sovitaan ennen jokaista esiintymistä. Keskimäärin kaikki pitävät sellaista iltapukua, jonka sattuvat omistamaan. PO-käyttöön tarkoitetun iltapuvun kohdalla kannattaa huomioida myös käytännöllisyysnäkökohdat kuten konepestävät materiaalit.
J
JATKOT PASILASSA
Karonkan paras osuus.
JOHTOKUNTA
Valitaan vuosittain hoitamaan kaikkia PO:n asioita. Jäseniä ovat mm. asemapäällikkö, plakateemikko ja puuhajormat.
JORMA
Ks. POLYTEKNIKKOJEN SALONKIORKESTERI.
JOULUKUUSI
Pikkujouluissa ylennyksen saanut puupuhallin, joka koristellaan asiaankuuluvasti. Viime vuosina joulukuusen virkaa on suorittanut jonkin AYY:n musiikkiyhdistyksen varastosta löytynyt melkein soittokelpoinen fagotti, jonka musiikkiyhdistykset päättivät yhdessä kuuluvan PO:lle.
JULISTEPISTE
PO:n aktiivisen fuksimarkkinoinnin kulminoituma vuonna 2014. Julistepisteitä perustettiin ympäri Otaniemeä, ja niitä jaettiin runsaasti joukkueille Otasuunnistuksissa. Fuksijulisteet löysivät tiensä esimerkiksi remontissa olleen päärakennuksen tähtitornin katolle, katulampun katoksen alapintaan ja patarummun kanssa teekkarikylän bussipysäkin katolle.
JÄSENMAKSU
Jäsenmaksusta päätetään joka vuosi, koska niin pitää tehdä. Yleensä jäsenmaksuja korotetaan useita prosentteja, yhdestä tuhanteen ja i:stä π:hin.
JÄSENMERKKI
Metallinen orkesterin logo, jossa on kiinnittämistä helpottava neula. Neulan ansiosta (tai siitä huolimatta) merkki on myös helppo hukata karonkan tiimellyksessä. Jäsenmerkin myöntämisestä on annettu jäsenmerkkiohjesääntö, jonka mukaan merkin voi saada toisella kevätmatkallaan, tai mikäli on osallistunut aktiivisesti orkesterin toimintaan kaksi vuotta, ensimmäisellä kevätmatkallaan.
JÄYNÄ
Hyväntahtoinen käytännön kepponen tai tapahtuma, jonka tarkoitus on aiheuttaa iloa ja riemua jäynän kohteissa sekä muussa yleisössä. Jäynän tarkoitus ei ole loukata, mutta se voi liikkua sovinnaisuuden äärirajoilla. Ks. FIRENZETYS.
K
KAHANE
James, kapellimestari 2018–
KAKKOSVIULU
Paras viulu.
KALJAKROKETTI
Mitä mahdottomimmista porttisijoitteluistaan tunnettu vuodesta 2014 alkaen järjestetty leikkimielinen RWBK:n ja PO:n välinen krokettiturnaus. Pystysuorassa kalliossa tai puussa olevien porttien kanssa saa helposti vierähtämään koko päivän.
KALUSTO
Sinfoniaorkesteri tarvitsee mittavan määrän erilaista kalustoa. PO:n kalustoon kuuluu mm. patarumpuja ja muita lyömäsoittimia, nuottitelineitä, laatikoita, kapellimestarin koroke ja kaikenlaista muuta pientä sälää, jota on helppo hukata, jos siitä ei pidetä huolta.
KALUSTOMESTARI
Orkesterin selkäranka, jota ilman harjoituksia ja konsertteja ei olisi. Huolehtii, että orkesterin toiminnan kannalta olennaiset tavarat pääsevät ehjinä perille. Kaluston vuosi huipentuu kiertueeseen, jolloin roudattavan tavaran määrästä riippuen saattaa päästä matkan parhaaseen tunnelmaan eli kalustopakun kyytiin. Laulusolistit ovat monestakin syystä suosittuja, kun taas harppusolisti on kalustomestarille raskas pala. Nykyisin vastuuta ja taakkoja kantamaan valitaan kerrallaan useampia kalustomestareita – jos saadaan. Unelmakalustomestarilla on oma pakettiauto, bussi tai kuljetusliike.
KAPELLIMESTARI
Orkestereilla on yleensä kapellimestari, niin myös PO:lla, vaikka siitä ei aina olekaan apua. Moni on kuitenkin oppinut PO:ssa niin paljon, että on menestynyt sittemmin muuallakin (esim. Berglund, Panula, Almila ja Oramo). PO:n johtaminen kehittää myös hermoja ja sosiaalisia taitoja.
KARONKKA
Konsertti on usein välttämätön paha ennen karonkkaa. Karonkka on yksi erittäin hyvä ja painava syy soittaa orkesterissa, eritoten PO:ssa. PO:ssa on vietetty aika monta karonkkaa, kukaan ei muista kuinka monta. Niissa syödään, juodaan, lauletaan ja tanssitaan.
KARONKKAKIRJA
Karonkassa läsnäolo kirjataan karonkkakirjaan. Se onkin paras lähdeteos selvitettäessä menneitä tapahtumia. Karonkoista kun ei tahdo muuten jäädä paljon muistikuvia. Karonkkakirjaa lukiessa voi tuntea historian siipien havinaa ja muistella lukemattomia hauskoja tapahtumia.
KEPPIHEVONEN
Willin lännen Waputtimeen 2018 saapuneet tanssipartnerit, jotka laukkasivat tiensä tanssiyleisön sydämiin ja hyvin moniin sen jälkeen pidettyihin Waputtimiin.
KIERTUELLA
Vuodesta 2015 alkaen kiertueen järjestäjä on saanut kunnian toimia kiertuekaronkassa illan Riemuellan sijaan illan Kiertuellana Nostakaamme malja -juomalaulun yhteydessä. Sitä, kuten muitakaan kyseisen laulun yhteydessä jaettavia titteleitä ei pidä ottaa liian vakavasti, vaan kannattaa muistaa, että myös seuraavana päivänä on konsertti.
KLUBIMESTARI
Klubimestarien tehtävänä on pitää PO:laiset ruuassa ja juomassa, kun sellainen tilaisuus koittaa. Klubimestaruuden menestyksekästä hoitamista auttaa suuresti mikäli sattuu omistamaan kohtuullisen keittotaidon ja vilkkaan mielikuvituksen. Ensimmäistä tarvitaan mm. riisipuuron keittämiseen pikkujouluissa ja jälkimmäistä Waputtimen pottaboolin valmistukseen – vaativia tehtäviä molemmat.
KOMULAINEN
Petri, kapellimestari 2005–2013.
KONSERTTI
Musisointihetki, joka kestää kahden lähes yhtä pitkän tuokion verran. Yleensä konsertti vaatii onnistuakseen esiintyjän ja yleisön. Kaikki muu onkin neuvoteltavissa. Konsertti on ylivoimaisesti paras tekosyy karonkan viettämiseen, ja niinpä PO:n historiassa onkin pidetty tosi monta konserttia.
KONSERTTIMATKA, KIERTUE
Joka kevät PO pakkaa rojunsa junaan tai bussiin ja matkustaa jollekin Suomen teollisuuspaikkakunnalle virkistämään sen näivettynyttä musiikkielämää ja hellimään itseään firmojen vaihtelevilla tarjoiluilla. Toisinaan on mukavampi lähteä ulkomaille, koska matkailu avartaa. Ulkomailla PO on käynyt ainakin Skotlannissa, Tallinnassa, Saksassa ja Kajaanissa. Koska PO:n konserttimatka rasittaa korvia vähän mutta maksaa paljon, on se aina ollut taloudellisesti suuri voimainponnistus. Monille PO:laisille konserttimatka on parasta mitä he PO:sta muistavat. Toiset taas eivät muista konserttimatkoista mitään.
KONSERTTIMATKAVARUSTUS
Tässä eräs versio: Instrumenttikotelo, johon on sijoitettu instrumentti, pyjama, hammasharja, frakki, voileipäpaketti, Jaloviinaa kaksi pulloa.
KONSERTTIMESTARI
Konserttimestari on orkesterin äänenjohtaja. Tavallisesti käy niin, että konserttimestariksi valitaan viulisti. Silloin hänelle luonnostaan lankeavat myös erityistä solismia vaativat tehtävät. “Kuka tahansa voi päästä PO:n puheenjohtajaksi, mutta konserttimestariksi vain harvat ja valitut.” (Ex-konserttimestari, joka siirtyi sittemmin alttoviulujen takapulttiin)
KONSERTTITANSSIAISET
Konserttitanssiaisissa on ensin konsertti ja sitten tanssia. Konserttitanssiaisia on järjestetty PO:n alusta alkaen Vanhalla Polilla. Kevytversiona pidettiin 1960- ja 1970-luvuilla myös Pirtu ja piirakka -iltoja. Perinne oli toisinaan katkolla, mutta elvytettiin vielä vuonna 1989. Konserttitanssiaiset kokivat kurjan kuoleman vuonna 2000, mutta Waputtimessa tanssitaan yhä.
KOSKIMIES
Eero “Teemu Teekkari”, kapellimestari 1923–1935. PO:n villin nuoruuden isähahmo, joka siinä sivussa loi tunnetut teokset Teemu Teekkari (Suosittuja Ylioppilassitsilauluja) ja Viinamarssi.
KULTTUURIKÄYTÄVÄ
Jämeräntaival 1:n alla sijaitseva kellarikäytävä, jossa sijaitsee virallisesti JMT1:n asuntojen häkkivarastoja. Epävirallisesti siellä sijaitsevat mm. PO:n, PK:n ja RWBK:n kerhotilat. Siksi sinne on helppoa eksyä karonkan jälkeen. Käytäväkvartetin harjoitus- ja esiintymistila, ja on siellä joskus vilahtanut Jormakin.
KUNNIAKAPELLIMESTARI
PO:lla on aina kerrallaan yksi kunniakapellimestari, jonka tehtävänä on lähinnä nauttia saamastaan kunniasta. Edesmenneen Heikki Aaltoilan jälkeen kunniakapellimestariksi nimitettiin Jorma Panula. Kunniakapellimestari on luonnollisesti erittäin kunnioitettava ja ansioitunut PO:n entinen kapellimestari.
KÄYTÄVÄKVARTETTI
PO:n vaihtelevista kamarimusiikki-intoilijoista koostuva yhtye, joka satunnaisesti ilmestyy Kulttuurikäytävälle. Bravuurina Schubertin Tyttö ja kuolema.
L
LAAMANEN
Seppo, kapellimestari 1968–1969.
LAMMINMÄKI
Juhani “Jussi”, kapellimestari 1983–1986.
LEHTIMÄKI
Eero “Luikku”, kapellimestari 2016–2018.
LIND
Johtokunnan jäsen, neuvonantaja. Georg Lind istui 1920-luvulla sitkeästi johtokunnassa, vaikkei siihen koskaan kuulunut. Kun hän lopulta luopui “virastaan”, jäi johtokuntaan ammottava aukko, jota paikkaamaan oli pakko valita uusi lind. Aluksi lind oli harjoittelemassa puheenjohtajan virkaa varten, nykyään hän on entinen puheenjohtaja, joka neuvoo kokemuksellaan uutta puheenjohtajaa.
LIPPU
Jokaisella vakavasti otettavalla teekkariyhdistyksellä pitää olla lippu. Mielellään punainen. Lipun on oltava kunnioitusta herättävä, ja valkolakkiset airuet saattavat sitä virallisissa tilaisuuksissa ja juhlissa ja pystyttävät sen salin seinustalle vahtimaan juhlakansan ilonpitoa. PO:n lippu on punakultainen. Etenkin hämärässä syysillassa yhdennäköisyys neuvostolippuun on ilmeinen.
LITTU
Littu (nro 3), Retun Wihtorien 24.3.1972 PO:lle lahjoittama litistetty torvi. Katosi ja löytyi vanhan Pasilan seinän sisältä, nykyisin uuden Pasilan seinällä.
Legendaarinen teekkari honoris causa Ossi Törrönen harrasti monien muiden ansioidensa ohessa kemiaa, eli valmisti littua. Sillä on juhlistettu monia teekkarien tapahtumia, muun muassa vappuriehan julistuksessa oli tapana lähettää pullollinen maailmalle ilmapallokyydillä. Yhtä pulloa Ossin Littua vuodelta 1992 säilytetään Pasilassa. Kunnianarvoisammalta taholta ei PO ole koskaan lahjaa saava.
M
MAAILMANLUOKAN ILMASTOINTI
Kuusankoskella kiertueella 2011 Halton Oy:n joviaalin ekskursioisännän tuotteistaan käyttämä adjektiivi jäi elämään orkesterilaisten suussa uutena säkeistönä ko-ko-ko-koskenkorvalauluun.
MERKIT
Jäsenmerkit jaetaan kahden vuoden ahkeran soittamisen jälkeen. Ansiomerkit jaetaan ansion jälkeen ja kunniamerkit kunnian jälkeen. Oikeastaan PO:ssa on helpompi olla ansiokas kuin kunniakas. Molempien saamiseksi täytyy kuitenkin tehdä käsittämättömästi töitä, joten ne onkin päätetty yhdistää ja puhutaan vain ansiomerkistä.
MUSTA KIRJA
PO:n historiassa käytössä olleet fyysiset yhteystieto- ja jäsenluettelot. Digiaikakaudella jäsentietolomake oli vielä hetken aikaa nimeltään musta kirja, kunnes termi painui pitkälti unohduksiin.
N
NIKKOLA
Juha “Jupe”, kapellimestari 1987–1990.
NORJANEN
Hannu, kapellimestari 1992–1999 ja 2003.
NUOTISTO
Nuotistoksi kutsutaan paikkaa, jossa on paljon nuottimateriaalia. PO:lla materiaalin sekaan on kerääntynyt paljon mielenkiintoisia ja jopa historiallisesti arvokkaita nuotteja.
NUOTISTONHOITAJA
PO:n nuotistonhoitaja on pölykeuhkosta ja paperihaavoista kärsivä tulostimen käytön ammattilainen. Hän pitää myös huolta alkuperäisistä nuoteista ja lainatusta materiaalista.
NUOTTIÖLJY
Kurkkua virkistävä alkoholipitoinen neste, jota tarvitsee yleensä jokainen, jonka kurkkua nuottipöly on joskus kuristanut. Hyvää ja lievittää tehokkaasti. PO:n erikoisuus, Pasilan nuottiöljy, on salmiakin ja trooppisen hedelmäliköörin pyhä liitto.
O
OLLIKAINEN
Eva, kapellimestari 2003–2005.
ONE LAST TIME
Kapellimestari Vogelsbergerin toteamus harjoitusta vaativasta kohdasta, joka oli jo soitettu pari kertaa, ja joka soitettiin yleensä vielä puolentusinaa kertaa lisää.
ORAMO
Sakari “Sakke”, kapellimestari 1990–1992.
ORKESTERI
Yleisnimitys yhteissoiton varjolla harjoitettavalle sosiaaliselle toiminnalle, jossa musiikin tekeminen näyttelee normaalia suurempaa osaa, mutta on itseasiassa vain osa totuutta.
OTANIEMI
Autonominen alue Espoon laitamilla. Teekkarien tyyssija siitä lähtien, kun viereinen satamakaupunki jäi liian pieneksi.
P
PALOBUSSI
Bussi, jossa PO:n RWBK-soittajat matkustavat konserttimatkalla.
PANULA
Jorma, kapellimestari 1960–1963. Johti PO:ssa vain kilpailevien säveltäjien teoksia. PO:sta päästyään Panula kehitti Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan toimintaa kouluttaakseen PO:lle uusia lupaavia johtajia. Näistä ansioistaan Panula nimitettiin PO:n kunniakapellimestariksi vuonna 1992.
PASILA
Konserttimatkan ensimmäinen etappi. Korkkaaminen ennen Pasilaa on kielletty. Konserttimatkoilla PO oli Pasilassa silloin, kun PO:n vaunun pohjoispää oli linjassa Pasilan asemarakennuksen eteläpään kanssa. Tarpeen vaatiessa Pasilaksi on nimitetty myös muita paikkoja. Nykyään kiertuebussissa matkanjohtajan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu Pasilan ohittamisen ilmoittaminen janoiselle soittajakunnalle.
PO:n kerhotila Jämeräntaival 1:n kellarissa ristittiin vuoden 1992 remontin jälkeen Pasilaksi, koska Pasilassa saa korkata. Vuonna 2004 Pasila muutti suurempaan tilaan samaisessa Jämeräntaival 1:n kellarissa nimen säilyessä ennallaan.
“PASKAA!”
Erään konserttimestarin eräällä konserttimatkalla toteama lausahdus, joka lauletaan samalla melodialla kuin käki kukkuu, tosin rajunpuoleisella vibratolla höystettynä. Tapa on sittemmin vakiintunut orkesterilaisten reaktioksi kaikkiin vastoinkäymisiin.
PATARUMPUBOOLI
Karonkan jatkoilla Pasilassa boolimaljaksi muokatusta patarummusta tarjoiltava, asemapäällikön salaisen reseptin mukaan valmistettu salakavalan tehokas juomasekoitus.
PIANOVARAS
PO:n vanha tuttu, joka on erityisen perso sähköpianoille.
PIHAJAMIT
Korona-aikana kesäisin hyödynnetty yhteistreenaamisen muoto.
PIKKUJOULU
Sijainti kevätkauden alussa on ollut perinne 1930-luvulta, kun kapellimestari Koskimiehen vaimo ei saanut jälkikasvua ajoissa ulos. Ohjelmaan on kuulunut vanhoja tapoja kuten paidanhelman leimaus, vessan väliseinän ylitys jonossa sekä punajuuripitoiset tarjoilut, nykyisin katkeransuolainen lahjanryöstö ja fagotin koristelu. Myös riisipuuro manteleineen kuuluu ehdottomasti asiaan ja lanttulaatikoitakin saa halvalla joulun jälkeen.
PILKKU HJELMMAN
Legendaarinen TKK:n rehtori, joka pelasti teekkareita putkasta ja lahjoitti kuolinvuoteellaan PO:lle 250 000 markkaa.
PIZZACATO
PO:n järjestämät soitannolliset juhlat 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa.
PIZZAKARONKKA
Ei oikea karonkka. Näissä joutuu usein sietämään myös kuorolaulua.
PLAKATEEMIKKO
PO:n julistetaiteilija, sattumoisin yleensä (maisema-)arkkitehti, jonka tehtävänä on luoda mahdollisimman houkuttelevia ja sopivasti totuudenmukaisia konserttijulisteita. Plakateemikkojen tekemät julisteet ovat lähes poikkeuksetta olleet erittäin hienoja taideteoksia ja toisinaan niistä on myös onnistuneesti selvinnyt kuka soittaa, mitä, missä ja milloin.
PO
[pe:o:], subst.
Polyteknikkojen Orkesteri, Polyteknikernas Orkester, The Polytech Orchestra.
PO108BASSOO
Muutama vuosi ennen 100-vuotisjuhlavuotta alkanut suuri rekrytointikampanja, jonka tuloksena Musiikkitalon juhlakonsertissa nähtiin kymmenen basistia. Mukana oli yksi PO:n entinen viulisti ja kaksi sellistiä. PO:n bassoista tehtiin juttu Kontrabassoklubin lehteen ja juhlan kunniaksi teetettiin PO108bassoo-haalarimerkki. Tunnelma tiivistyi karonkassa Mahlerin 1. sinfonian alun bassosoolon sopivaan lauluun “108:; bassoa:; enemmän kuin ikinä:; bassoja:;”.
POHJESÄÄNTÖ
PO:n soittajille aikoinaan jaettu aikataulu kauden tapahtumista, sisältäen harjoitusten, konserttien ja kiertueen ajankohdat ja paikat. Lähetettiin ammoisina aikoina kauden alussa postilla tai jaettiin kopioina harjoituksissa, kunnes aikataulut siirtyivät verkkoon. Vuoden 2000 puheenjohtajaohjeistuksen mukaan POhjesääntö kannatti muotoilla hurmoshenkisen ja motivoivan sävyiseksi – todellisuudessa tiedonvälitys vei voiton.
POIJÄRVI
Ylermi “Ylle”, kapellimestari 1970–1973.
POKKAMONTTU
Pikkujoulujen ym. juhlien pitopaikka Vanhalla Polilla. Kaikille oli selvää mitä Pokkamontun pöydällä ei saanut tehdä. Muuten sai käyttäytyä vapaasti.
POLI
Sekä vanhasta että uudesta polysteekistä eli polyteknillisestä opistosta eli teknillisestä korkeakoulusta käytetty lyhykäinen yleisnimitys: “opiskella Polilla”. Johdannaisia: Poli-klinikka, Poli-isi, Mono-Poli, Poli-o jne.
Antinkatu 29, nykyisin Lönnrotinkatu 29. Ylioppilaskunnan vanha talo.
POLYMPIALAISET
PO:n kesäpäivien vakio-ohjelmanumero, jossa kilpaillaan mm. sävelkorkeushypyssä, Mozart-kuulantyönnössä, nuottitelinevoimistelussa, savikiekonheitossa tai sankohiippailussa.
POLYTEKNIKKOJEN SALONKIORKESTERI
PO:n yhteydessä toimiva teekkarihenkinen kevyeen klassiseen tanssimusiikkiin erikoistunut yhtye. Tuttavien kesken salonkiyhtye Jorma.
PO:N JOULULAULU
Mollissa laulettu “Iloitse riemuitse…”. Laulu sisältää iskulauseiksi muodostuneita säkeitä kuten: “Siel’ PO:ssa käytettiin riemujen kauhaa…”
PO-PILLI
Eli Pupilli eli Popil. 1950-luvulla kerran vuodessa sisäiseen kiertoon ilmestynyt lehti, jonka linja pysyi tiukasti navan alla. Arvokkaat yksittäiskappaleet menetettiin surullisesti.
POSE
Polyteknikkojen Orkesterin Seniorit ry eli PO:n vanhojen soittajien yhdistys. POSE toimii jäsentensä ja PO:n yhdyssiteenä muun muassa tiedottamalla PO:n konserteista ja järjestämällä muita tapahtumia. Kunnon senioriyhdistyksen tavoin POSE myös tukee PO:n toimintaa taloudellisesti.
POTTA
Emaloitu kahvallinen juoma-astia, joka kiertää Waputtimessa janoisten soittajien, kapellimestarin ja joskus yleisönkin parissa. Ainutlaatuiseksi juoman tekevät uivat “sattumat”, jotka ovat peräisin joko kivi-, kasvi- tai eläinkunnasta. Mieleenjäävimpiä sattumia ovat olleet siskonmakkarat ja ruusukaalit.
PO-VIINA
Altian lopetettua virallisen nuottiöljyn valmistuksen 2014 PO:n asemapäällikkö joutui ostamaan Alkon varastot tyhjiksi. Kun varastot oli tyhjennetty, jouduttiin ottamaan kovat keinot käyttöön ja suunnittelemaan orkesterille oma juoma.
PRINTEMPO
Ks. TUPSAHDUS.
PUHEENJOHTAJA
Valitaan joka vuosi. Uhrautuvainen puheenjohtaja tekee yleensä kaikki asiat johtokunnan puolesta. Ilman puheenjohtajaa PO ei selviä.
PULAKKA
Timo, kapellimestari 1982–1983.
PUUTHON
Puupuhaltajien vastuuhenkilö, äänenjohtaja.
Q
QUATROS MOLOS
Bulvanialaisen kansanmusiikin tulkki ja pöhköjatsin lähettiläs. Valkotakkisen viisikon omaleimaiseen sointiin kuuluvat erottamattomasti megafoni ja banjo.
R
RANTA
Sulho “Särrä”, kapellimestari 1935–1939. Omistanut PO:lle teoksensa Preludio festivo.
RASILAINEN
Ari, kapellimestari 1979–1981.
RETKEILYVAUNU
Konserttimatkalle soveltuva VR:n junavaunu, joka on varustettu makuusijoin. Junalla suoritetuilla konserttimatkoilla retkeilyvaunua käytettiin muun muassa matkustamiseen, tanssimiseen, soittamiseen, tiiliseinän muuraukseen ja nukkumiseen (ei todisteita). Retkeilyvaunua piti siirrellä öisin, sillä “käymälää saa käyttää vain…”. Pasilan sisustuksessa on käytetty retkeilyvaunun osia.
RITARIHUONE
Perinteinen joulukonserttipaikka, jonka suoraselkäiset tuolit saavat niin soittajien kuin yleisönkin selkänikamat huutamaan tuskissaan.
RWBK
Retuperän Wapaapalokunta, Retuändas Spritvilliga Brandkår. Syntyi PO:n vaskisoittajien keskuudessa vuonna 1 ja 2. Alkuräjähdyksensä jälkeen (“Big Band”) se on ollut itsenäinen torvisoittokunta, joka toimii kuitenkin edelleen rakentavassa symbioosissa emä-PO:n kanssa.
S
SAARI
Eero, kapellimestari 1922–1923. Siis PO:n ensimmäinen kapellimestari.
SALONKIORKESTERI
Yhtye, joka soittaa musiikkia erinäisissä salongeissa. Itse asiassa PO aloitti uransa salonkiorkesterina, mutta salonkien vähennyttyä kasvoi myöhemmin isoksi sinfoniaorkesteriksi. Sittemmin aukon on täyttänyt Jorma.
SAUNAILTA
Wanhoina hyvinä aikoina PO tarjosi soittajilleen peseytymismahdollisuuden kaksi kertaa kaudessa osana pyrkimystään luoda yleisölle mahdollisimman miellyttävä konserttielämys. Rantasaunan iso puoli oli täynnä innokkaita kylpijöitä, ja tuvan puolella klubimestarit tarjoilivat loihtimiaan herkkuja. Saunaillasta saatettiin mennä ns. samoilla silmillä sunnuntain harjoituksiin, varsinkin jos ne alkoivat ennen puoltapäivää. Nykyisin termillä tarkoitetaan viikonlopputreenien lauantaina järjestettyä ruokailu- ja hengailusessiota, josta silloin tällöin puuttuu sauna.
SAVUPIIPPU
Ekskursioisännän kysymykseen “Onko teillä mitään kysyttävää?”, todetaan teollisuudenalasta riippumatta: “Kuinkahan korkea mahtaa savupiippunne olla?” Ks. myös SYÖMINEN.
SELLORATSIAT
Yksi monista 2016 Skotlannin kiertueella Stella Artois -oluesta inspiroituneista anagrammeista, joka on myöhemmin löytänsä tiensä PO:n meemeihin. Muita helmiä esimerkiksi “Rotta lasisel”.
SENSUURI
Vuonna 1958 sensuuri iski Waputin-lippuun, josta jouduttiin tekemään uusi siistitty painos. Alkuperäiset, sensuroimattomat liput koottiin Polin kattoon paaliksi, joka ammuttiin rikki Waputtimen aikana.
SERVIN MÖKKI
Tuttavallisemmin Smökki. “Servin Maijan mökki se seisoo korkealla mäellä…” Teekkarikylän keskellä sijaitseva kuuluisa, teekkaritoimintaa varten tehty rakennus, lukemattomien juhlien pitopaikka. Smökistä tuli PO:n harjoitustila vuonna 1993. Akustisesti se vastaa lähinnä kumisaapasta.
SIBELIUSBOOLI
Etenkin vuoden 2015 Waputin-toimikuntaa askarruttanut historiallinen juomasekoitus, jonka piti muuttua hilloa lisäämällä mustaksi. Mustumisesta tiedusteltiin Hesarin Torstilta, joka ei valitettavasti osannut vastata. Lukijapalautteesta kuitenkin selvisi kyseessä olevan käännösvirhe.
SLOBODENIOUK
Dmitri “Dima”, kapellimestari 1999–2002.
SOITIN
Instrumentti eli väline, jolla tuotetaan tietoisesti tai tiedottomasti ääntä. Soittimet voidaan tieteellisesti jakaa esimerkiksi idiofoneihin, membranofoneihin, kordofoneihin ja aerofoneihin, mutta usein riittää jako pelkästään jousi-, puhallin- ja lyömäsoittimiin.
SOITTOTUNTI
60 minuuttia tehokasta peliaikaa soittotaidon saavuttamiseksi. Alkuaikoina PO:ssa kustannettiin orkesterilaisille soittotunteja, jotta saataisiin aikaan mahdollisimman kaunista musiikkia. Moni aloitti soittoharrastuksensa vasta orkesteriin liityttyään, joten muutama harjoitustunti ei ollut pahasta.
SOLISTI
Hienon konsertin kruunaa kaunis ja mielellään taitava solisti. Syksyisin solistina toimii useimmiten orkesterin oma lahjakkuus, kun taas keväisin orkesteri tavallisesti turvautuu nuoriin suomalaisiin eturivin taiteilijoihin. Waputtimessa taas solistina on toiminut esimerkiksi ompelukone, kaljapulloyhtye ja pölynimuri.
SULASOL
Suomen soittajien ja laulajien liitto, johon PO kuului vuodesta 1946, kunnes totesi edut olemattomiksi.
SYÖMINEN
Ekskursioisännän kysymykseen “Onko teillä mitään kysyttävää?”, todetaan ajankohdasta riippumatta: “Koska syödään?” Ks. myös SAVUPIIPPU.
SÄHKÖPIANO
Katoava luonnonvara. Ks. PIANOVARAS.
T
TALOUDENHOITAJA
PO:n rahakirstun vartija. Johtokunnan vaarallisin tehtävä, jossa luovitaan yhdistyslain, kirjanpitolain ja “sujuvan käytännön” kapeassa rajamaastossa. Virka oli aikoinaan nimeltään rahastonhoitaja, kunnes todettiin, että eihän PO:lla mitään rahastoa ole, ja nimike muutettiin taloudenhoitajaksi. Ongelmat jäivät silti.
TAMMISAARI
Kaikille esiintyville kokoonpanoille tulee niitä keikkoja, joita muistellaan ilolla jälkeenpäin, koska ne ovat ohi.
TAPIOLASALI
Konserttisali Espoon Tapiolassa. PO:n kevätkonserttien pääasiallinen näyttämö vuosina 1991–2018.
TEEKKARIOOPPERA
PO oopperaorkesterina Suomen Kansallisoopperassa vuosina 1995–1996. “Taiteellisesti arveluttava opiskelijaorkesteri, joka vie leivän köyhän ja pyyteettömän muusikkoparan suusta.” (Muusikkolehti)
TEEMU TEEKKARI
alias Eero Koskimies.
Teekkarilaulusikermä, jota PO yrittää soittaa ja yleisö laulaa Waputtimessa.
Tekniikan ylioppilaan prototyyppi.
TERASSITREENIT
Noin kerran kuussa järjestettävät terassitreenit lievittävät kesäisin maanantaista eroahdistusta PO:sta. Näissä treeneissä harjoitellaan enemmän sosiaalisia kuin soitollisia taitoja.
TF
Teknologföreningen, Täffä. PO syntyi, kun TF:n pianokvartetti yhdistyi TY:n (Tekniikan ylioppilaat) pianotrioon.
TIEHÖYLÄ
Malliesimerkki siitä, miten opettavaisia ekskursiot ovat. Kiteellä tehdyn Veekmasin tehdasvierailun jälkeen kellekään ei ollut epäselvää, mikä on maanteiden kuningas.
TIKKA
Kari, kapellimestari 1966–1968.
TOLPPA I
Vuosittaisen PO–RWBK kaljakrokettiturnauksen kiertopalkinto, joka on ollut käytössä vuodesta 2018.
TREENIEN JATKOT
Järjestetään noin kerran kuussa Pasilassa. Tarjolla on usein kakkua. Perinne sai alkunsa vedonlyönnistä Tuhkiksella 2014.
TUHKALUUKKU
Tuttavallisemmin Tuhkis. Toimi Jämeräntaival 1:n remontin ajan vuosina 2013–2014 PO:n ja RWBK:n yhteisenä kerhotilana. Nimen valintaan vaikutti tulivaikutteiden lisäksi samalla käytävällä sijainnut Teekkarityttöjen Ykköspesä.
TUPSAHDUS
Keväisin Tapiolasalissa järjestetty Otaniemen musiikkialayhdistysten konsertti TKK:n ja TKY:n ystäville ja sidosryhmille. Usein konsertteja oli kaksi peräkkäin, ja niitä ennen ja niiden välissä ehti sopivasti keilahallille virkistäytymään. Konserttien jälkeen järjestettiin yhteiskaronkka. Kun Aalto-yliopisto syntyi, Tupsahdus-nimi koettiin liian teekkarihenkiseksi, ja tilaisuus nimettiin uudelleen Printempoksi.
TÄHTITAIVAS
PO:n kerhotilan remontin yhteydessä rakennettiin kämpän kattoon valokuiduin varustettu tähtitaivas, joka osittain rahoitettiin myymällä muodikkaasti tähtikuvioita eli ns. taivasosuuksia. Uutta Pasilaa rakennettaessa taivas otettiin mukaan, mutta moni kuvio muuttui. Uudellakin taivaalla kuitenkin loistaa tuttujen tähtikuvioiden seassa erikoisuuksia kuten Jousimies ja Cornostarat.
U
UNKARIN VIINI
Yksi useimmiten lauletuista juomalauluista. Sitä päästiin myös maistelemaan kevään 1996 Unkari–Tsekki-konserttikiertueella.
URJALAN TAIKAYÖ
Se tunne, kun kiertueen sunnuntaikeikalle paikallisetkin povaavat yleisömääräksi noin kolmea ja sen turvin juhlitte koko edellisen yön eeppisissä bileissä. Sitten kirkko täyttyykin ääriään myöten, ja soiton kauneus saa mummot kyyneliin. Hei juu ja rati riti ralla.
URKUPISTE
Epämääräistä ja usein kovaäänistä mölinää, joka kuuluu oleellisesti vuoden 2016 Skotlannin-kiertueella lanseeratun PO the Brave -laulun taustalle.
V, W
VALLANVAIHTOKARONKKA
Edellinen ja uusi johtokunta juhlistavat vallan vaihtumista vapaavalintaisin menoin.
VANHA PIERU
Kaiken nähnyt, kokenut ja juonut PO:lainen, jonka tietämys vanhasta, nykyhetkestä ja tulevasta on suorastaan ylivertainen ja jokaisen nuoren puheenjohtajan kannalta likimain välttämätön. Ks. myös LIND.
VANHA POLI
Lönkka 29. Kulkee kansan suussa edelleen samalla Vanha Poli -nimellä, vaikka onkin jo ajat sitten muuttunut kaupalliseksi Lord- ja sittemmin GLO Hotel Art -hotelliksi.
WAPUTIN
Maailman paras teekkarien vappumatinea, jota ikiaikojen alusta on vietetty Vanhalla Polilla Walpurin päivänä. Tilaisuudessa esiintyvät PO, RWBK ja salonkiyhtye Jorma vappuisella ohjelmistolla. Asiaan kuuluvat vaihtuvat teemat, omaperäiset solistit, sammuvat kapellimestarit, kiertävä potta ja haulikonlaukaukset.
Teekkarien vanhin yhä ilmestyvä vappulehti, jonka hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että sillä pääsee Waputtimeen. Waputin on vuosien saatossa onnistunut ärsyttämään mm. oikeusviranomaiset (1958) ja feministit (1995). Lehti on perinteisesti edustanut Otaniemen parasta anagrammi-, palindromi- ja navanalushuumoria. Sen muoto vaihtelee, ja viime vuosina on nähty mm. setelinippu, sanomalehti, tonttuhaitari ja lentävä lautanen.
WAPUTIN-TOIMIKUNTA
Teekkarien vanhimman vappulehden toimituskunta. Kukaan ei tiedä miten se kokoontuu, mitä se tekee, kuka sitä johtaa tai mihin se katoaa. Jäljelle jää vain joukko iloisia ja loukattuja Waputtimen lukijoita.
VASKITSA
Vaskisoittajien vastuuhenkilö ja äänenjohtaja.
VESIBUSSI
Bussi, jossa PO:n RWBK-soittajat eivät matkusta konserttimatkalla.
VIOLENTTI
Viulun ja trumpetin väkisin tuotettu risteytys. Retuperän lahja vuodelta 2002, sittemmin solistisoittimenakin nähty.
VIRITYSKALUSTO
Viulukoteloon rakennettu virityskalusto sisältää viritykseen tarkoitettua kirkasta juomaa ja tarvittavan määrän laseja. Viritys suoritetaan ennen konserttia ja se jatkuu usein vielä sen jälkeenkin.
VOGELSBERGER
Andreas, kapellimestari 2013–2016.
VR
Valtion Rautatiet. Tärkeä yhteistyökumppani konserttimatkoilla aina vuoteen 1989 asti. Sen jälkeen junalla on tehty vain yksi konserttimatka (100-vuotisjuhlakiertue), koska siitä tuli kertaheitolla liian kallista. Sääli.
X
XYLOFILIA
Ylenpalttinen rakkaus painaviin ja hankalan muotoisiin instrumentteihin, kalustomestarin ammattitauti. Harpun voi taktisesti unohtaa keikkapaikalle, jotta myös edellisvuoden kalustomestarit pääsevät riemusta osallisiksi.
Y
YS
Ylioppilaskunnan Soittajat. Helsingin Yliopiston ratkaisevat neljä vuotta nuorempi vastine PO:lle. Ystävällisen kannustavista väleistä kertovat mm. seuraavat lahjat: Vuonna 1966 PO lahjoitti YS:ltä lainaamansa patarummun – osina, ja vuonna 1976 hienon hopeisen pokaalin, johon oli kaiverrettu roomalainen II. Vuonna 1982 YS lahjoitti ihastuttavan As-ääniraudan ja vuonna 1992 sievän kaktuksen. Sittemmin vuonna 1996 YS:n 70-vuotisjuhlan kunniaksi PO lahjoitti hengenkohotuseleenä viritystarpeiston.
YYTERI
Legendaarinen kiertuekaronkka- ja yöpymispaikkakunta, joka kulminoitui Urjalan Taikayöhön.
Z
Z
Neljäsosatauon eräs merkitsemistapa käsinkirjoitetuissa nuoteissa. Aika ajoin PO saa eteensä mitä persoonallisimmalla käsialalla kirjoitettuja stemmoja, jolloin harjoitusajasta merkittävä aika kuluu sen selvittämiseen, kenen pitäisi soittaa, mitä ja milloin. Sama toistuu tietenkin myös seuraavalla harjoituskerralla, koska kaikki eivät kuitenkaan olleet paikalla viikkoa aiemmin. Tai ainakin kynä oli hukassa.
ZOOM-TREENIT
Koronan aikana käytössä ollut mahdollisuus osallistua orkesteriharjoituksiin Zoom-yhteyden kautta.
Å
ÅLAND
PO ylitti demilitarisoidun vyöhykkeen rajan keväällä 2003, kun konserttikiertue suuntautui Maarianhaminaan ja Jomalaan. Yksikään orkesterilainen ei hukkunut, myöhästynyt laivasta, tullut pidätetyksi eikä loukannut Ahvenanmaan (Åland) yksikielistä (enspråkig) itsehallintoa (självstyrelse).
Ä
ÄÄNENJOHTAJA
Johtaa sektion, stemman tai ryhmän toimintaa. Esisoittaja, joka haukan katsein seuraa alaistensa tekemisiä. Konserttimestari on orkesterin äänenjohtaja, jolta vaaditaan orkesterin toiminnan valvonnassa paitsi haukan silmiä myös pöllön päänkiertoa.
ÄÄNITE
PO:n tuottamaa ääntä on vuosikymmenien saatossa tallennettu useaan otteeseen. Uusimmat äänitteet ovat Salonkijoulu (2017), Phantasme (2005), Tupsahdus-levy (2002) ja Sibelius-levy (2000).
Ö
ÖRVELLYS
Käynyt PO:n toiminnan siistiydyttyä yhä harvinaisemmaksi.